středa 1. dubna 2015

Vinný deníček Prosinec 2014 - Nejzajímavější vinaři poměrem cena kvalita

Zaznamenávám si už první kvartál (úspěch!) všechna vypitá vína do bločku, na papír atd. Vzhledem k mé netrpělivosti a neschopnosti u něčeho dlouho vydržet (včetně psaní sem) jsem se rozhodla aspoň sem tam zaznamenat, co jsem kdy vypila. Protože pití vína a degustace ale baví dál (a hodně!).

Takže jak to vypadá za konec roku až leden 2015? Která vína nadchla, takže k nim dám i body? Stobodovka je docela dlouhá, tak jsem si převedla na desetinný systém.

Vánoce 2014:

František Mádl: Frankovka 2007 barrique, Velké Bílovice - super víno, plné, kořenité a barrique dá Frankovce překvapivě dobrý rozměr. To, že se experimentování s barrique vyplatí ukazují Mádlovi i u dalšího vína. Mimochodem víno stálo 250 Kč, v Praze ale koupíte i za 750 Kč, což je fakt hodně, ale ani za tyto peníze by nezklamal! 9,5 bodu.

František Mádl: Sauvignon 2010 barrique (resp smícháno ze S. z ročníků 2009 a 2010), Velké Bílovice, trať Pod Belgrady. Bohaté, plné, krásný styl vína, spíš francouzský. Při slepé degustaci bych ČR netipovala, jemně zachovaná odrůdovost, ale dovedená do plnosti až velkoleposti. Rozhodně se tu ukazuje, že barrique Sauvignonu není nijak šílená věc. 9,5 b (taky za odvahu)



Vinařství Klobása: Chardonnay 2013, Nikolčice, trať Neuperk. Černý kůň brněnské akce Víno z blízka - vinařství Klobása poměrem cena a kvalita (vína od 120 do 150 Kč) představuje opravdu zajímavou volbu, hlavně u bílých vín. Vína řemeslně udělaná, spíš k rychlejšímu vypití, ale pěkně odrůdová a čistá. Super je také jejich Sylvánské zelené, mimo jiné vinaře prodávají v Praze třeba ve Vínografu za přibližně 450 Kč (tedy cca trojnásobek reálné ceny). Jinak Chardonnay je hodně svěží, na Ch. možná až moc řízná kyselina, ale hezká výrazná ovocná vůně i chuť, tropy tam jsou. Ke smaženému kaprovi super :)  8 b






To je první blok těch nejzajímavějších vín a vinářů co se týče poměrem cena a kvalita. Dále bude následovat hodnocení vín z návštěvy DEGU (taky Brno).





Žádné komentáře:

Okomentovat